Apam Yogurt
Bahan- bahan :
1 1/3 cawan gula
1 sudu teh ovallete
2 cawan tepung
1 cawan yogurt segar asli _ ( Klu nk guna Yogurt buah-buahan p0n blh )
2 biji telur
1/2 sudu teh double action baking powder
1 sudu teh pes keladi ( yum paste )
Beberapa titis pewarna ungu ( tok cntik kn lagi wane die)
Cara-cara :
1. Masukkan kesemua bahan dalam mangkuk ( kecuali pewarna ungu dan pes keladi ), pukul hingga sebatidan menjadi ringan sehingga bahan tadi bertukar warna putih pucat dan pekat beralun.
2. Asingkan 5 sudu besar (agak-agak) adunan dan campurkan dengan pewarna ungu.
3. Masukkan adunan tanpa pewarna ke dalam plastik yg digunting bucunya agar mudah untuk picit ke dalam Paper cup. Paipkan hingga 3/4 penuh dan paipkan pula adunan yg bewarna ungu di tengah-tengah adunan tanpa warna tadi.
4. Sediakan periuk kukusan dan panaskan air hingga mendidih terlebih dahulu.
4. Kukuslah selama 20-25 minit / hingga apam kembang mekar. (untuk mengelakkan air menitis diatas apam, pastikan tutup penutup kukus tu dgn kain.. aku gne tuala gud m0rning jerk)
dah sej0k blh lar kite ngap!!!!!!!
***************************************************************************************
Tiada ulasan:
Catat Ulasan